Steeds meer mensen proberen geld te verdienen met weblogs. De meesten hameren er op dat dit nog lang geen vetpot is. Toch heerst algemeen de opinie dat er in de toekomst veel geld te verdienen is met dergelijke websites. Als je kijkt naar de bezoekersaantallen moet dit natuurlijk mogelijk zijn. Een aantal grote blogs kan zich in Nederland al meten met gerenomeerde sites.
De vraag is echter hoe moeten auteurs worden betaald. Bij een opstartende log is het vaak nog lang niet mogelijk om een fulltime schrijver in te huren, laat staan meerdere. Er zijn op dit moment een aantal modellen in gebruik:
Op basis van verkeer: Bij de bekendste webloguitgever, Gawker Media, wordt betaald op basis van pieken in het verkeer. Dus niet op het aantal bezoekers maar op basis van de afwijking van het gemiddelde. Dit overigens wel bovenop een vast salaris.
Op basis van een vast salaris: Op deze manier worden de auteurs gezien als ‘normale‘ werknemers. Ze krijgen betaald voor een bepaalde hoeveelheid uren werk, of een bepaald aantal geschreven woorden of artikelen. Gawker gebruikt dit ook, en de meeste initiatieven van bestaande uitgevers waarschijnlijk ook.
Ik zelf geloof in prestatie beloning, dat zou dus pleiten voor beloning op basis van verkeer en/of inkomsten. Maar dit zorgt er ook voor dat het risico aanzienlijk is. Naar mijn mening staat of valt een weblog bij de auteur. Een goede auteur is dus onontbeerlijk. De vraag is of die dat risico wil lopen of liever ‘veilig’ zijn centjes binnenharkt bij de gevestigde media zoals een krant (check de CAO!). Ik zou daarom pleiten voor een vaste beloning om iemand binnen te halen, met daaraan een verplicht aantal te schrijven artikelen. Dit zou dn moeten worden aangevuld met een bonus op basis van advertentie-inkomsten (de auteur kan dan schrijven met in het achterhoofd de adverteerder) en pageviews van het artikel (als afwijking van bijvoorbeeld een rollend maandgemiddelde).
Discussion
No comments for “Betaalmodellen voor auteurs”