// you’re reading...

Gadget

Google Analytics


Net als veel internetters houd ik bijna op uurbasis mijn statistieken bij. Mijn eerste analyseprogramma was de Webalizer. Daarna ontdekte ik al snel AWStats, dit programma ziet er een stuk beter uit. En ook de statistieken waren een stuk beter. Voor mijn eigen sites heb ik nooit gebruik gemaakt van de zogenaamde pixel tellers. Het bekendste voorbeeld hiervan is Nedstat (tegenwoordig deels Webstats4u). Dit programma heb ik ook regelmatig gebruikt, de mogelijkheden zijn enorm, maar de gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over vind ik. Mijn nieuwste favoriet was Clicktracks, een programma dat erg gebruiksvriendelijk is en gedrag van gebruikers heel goed inzichtelijk maakt. Het programma is echter offline (er is ook een professionele hosted optie), vrij duur en je moet je serverlogs downloaden en daar inladen.
Onlangs mailde ik een keer naar de helpdesk van Google Adsense, naast mijn vraag deed ik de suggestie dat ze hun AdSense statistieken zouden moeten uitbreiden naar echte webstatistieken. Nu had ik altijd een verschil tussen het aantal vertoningen dat mijn AWStats teller meette en wat Adsense aangaf. Of het nu door mijn suggestie kwam of dat men zelf ook kan nadenken 😉 Google kondigde vandaag zijn eigen tool aan, Google Analytics. Gelijk een account aangemaakt en nu testen. Tot nu toe werkt alles nogal langzaam, ik wil real-time statistieken. Maar de rapportage is prima en er is integratie met AdWords. Bijkomend voordeel voor een echte Hollander is dat je het idee hebt dat je een goed betaalde service (de teller werd eerst als Urchin voor $199 per maand aangeboden) voor niets krijgt!

Be Sociable, Share!

Discussion

8 comments for “Google Analytics”

  1. Het werkt inderdaad nogal traag, het lijkt wel of hij slechts een keer per dag een meting verricht…

    Door: Mattoquai | November 16, 2005, 21:21
  2. De rapportages van Google Analytics vind ik op het eerste gezicht ingewikkeld, maar misschien moet ik wat meer tijd nemen om door alle opties te lopen.
    Ik ben overigens een grote fan van de statistieken van Statcounter.com. Eenvoudig, redelijk uitgebreid en gratis :-)

    Door: Arnoud | November 16, 2005, 23:15
  3. Die traagheid is wel balen, maar ik kan al uren zoet zijn met uitvogelen hoe alles werkt. Ik heb er nu 3 sites in draaien en er komt zoveel info over me heen. Ik ben vooral beniewd naar experimenten met de Targets optie. En ook hoe de integratie met AdWords verloopt.

    Door: Sipke | November 16, 2005, 23:26
  4. Ik test het nu uit op enkele grote e-commerce sites van mijn klanten (dus inclusief revenue tracking) en ik moet zeggen dat ik de informatie die er uit voort komt echt VERBLUFFEND vindt. De informatie is nu, na slechts enkele dagen, nog summier, maar ik verwacht er veel van. Met de vergaarde gegevens in de hand kan ik naar alle waarschijnlijkheid rustig naar mijn klanten toelopen en zeggen: Beste relatie, ik zie daar en daar mogelijkheden voor jullie.

    Zo kan ik dus op eenvoudige wijze mijn uren verantwoorden. Ook het advies op zich kan en mag betaald worden: de klant verdient het sowieso weer terug.

    Ik heb jaren gewacht op een dergelijk programma. De prijs van $199 per maand had ik er zelf nooit voor over gehad, de drempel was te hoog om het eens rustig uit te proberen. Zo zijn er waarschijnlijk nog honderden webmasters die daar het zelfde over denken.

    We gaan zo langzamerhand naar een beter internet toe!

    Door: Tinus | November 17, 2005, 11:10
  5. En wat Tinus zegt is precies de bedoeling. Loop naar die klant en vertel heb dat hij met een paar gerichte adwords campagnes op die-en-die zus-en-zo converterende keywords zus-en-zo veel geld gaat verdienen… Voor niets gaat de zon op 😉

    Ik ben het trouwens met je eens, de service ziet er echt heel goed uit, en voor een gratis pakket zijn de mogelijkheden ongekend. Ik zal een dezer dagen een uitgebreid verslag doen van de analyse functies, waar ik eerder wat screenies en mogelijkheden postte op mn blogje :)

    BTW: G.A. is nog erg buggy en traag, updates van stats gaan nog steeds niet soepel en heel erg verre van realtime.

    Door: Ruben Timmerman | November 17, 2005, 11:50
  6. De leukste functie vind ik Geo-location: geweldig om tot in detail te kunnen zien waar je bezoekers vandaan komen. Verder loopt het inderdaad allemaal zeer soepel (behalve dus de snelheid van het updaten). Ben wel benieuwd of je op termijn ook kan zien waar je AdSense-inkomsten vandaan komen. Maar goed, Google zal alles wel gaan integreren (Google-grid) en dan kan EPIC -http://www.robinsloan.com/epic/- werkelijkheid gaan worden….voor een deel in ieder geval 😉

    Door: mattoquai | November 20, 2005, 15:45
  7. Hoi,
    Zou je mij een invite kunnen sturen voor Google Analytics? Dat zou te gek zijn.
    Groeten,
    Stani

    Door: Stani | March 10, 2006, 18:20
  8. Bij mij worden alleen bezoekers met een Mac gezien en niet met een pc. Dat scheelt me dus ongeveer 80% van mijn bezoekers.

    iemand bekend met deze fout? Ik heb 2 websites met hetzelfde probleem.
    Wie het weet mag het zeggen.
    Groetjes,
    Hebbedingetje.
    P.s. uiteraard deze vraag ook bij Google neergelegd maar die weten het niet.
    Geloof me het is echt zo!

    Door: hebbedingetje | July 18, 2006, 01:40

Post a comment